پلی آمیدها
پلی آمید ها بوسیله واکنش یک دی اسید با دی آمین یا پلیمریزاسیون از طریق حلقه لاکتام تولید می شوند. پلی آمید ها دارای مزایای متعددی نسبت به سایر کلاس های پلیمرهای مهندسی هستند. به عنوان مثال، آنها به هیدرولیز قلیایی مقاوم تر از پلی استر بوده (اما نه در برابر هیدرولیز اسید) و همچنین در مقایسه با پلی اتیلن ترفتالات (PET) و پلی کربنات (PC) نیز دارای مقاومت حلالیت بیشتری نسبت به مایعات آلی هستند.
آن ها می توانند در قالب ترموپلاستیک های آلیفاتیک، نیمه آروماتیک یا کاملا آروماتیک شکل بگیرند. پلی آمید های آروماتیک، با نام آرامید، دارای استحکام بالاتر، ویژگی های بهتر حلالیت، مقاومت بیشتر در برابرشعله وحرارت، ثبات ابعادی بیشتری نسبت به تمام آمید های آلیفاتیک (نایلون) هستند اما بسیار گران تر بوده و تولیدشان مشکل تر است.
پلی آمیدهای آروماتیک
دو مورد از مهم ترین آمید های آروماتیک، پلی پارا فنیلن ترفتالامید(PPPT)، و پلی متا فنیلن ایزوفتالامید (PMPI) می باشند. ساختار کاملا آروماتیک و پیوندهای هیدروژنی قوی بین زنجیره های آرامید منجر به نقطه ذوب بالا (به طور کلی بالاتر از دمای تجزیه آن ها، بیشتر از 520 درجه سانتیگراد)، استحکام کششی فوق العاده با وزن کم و مقاومت عالی در برابر شعله و حرارت، همچنین ثبات ابعادی خوب و مقاومت حلالیت در دمای اتاق و درجه حرارت های بالا می گردد.

پلی آمید های آروماتیک بسیار گران هستند اما خواص مکانیکی عالی دارند. آن ها برای کاربردهایی متفاوت در انواع صنایع استفاده می شوند. به عنوان نمونه می توان از قطعات موتور جت، ریسمان ها و کابل ها، جلیقه های ضد گلوله، میله هاکی (در یک ترکیب)، اسنوبورد و… نام برد.
پلی آمیدهای نیمه آروماتیک
یکی دیگر از کلاس های مهم پلی آمید ها، پلی آمید نیمه آروماتیک است که با نام پلی فتالامید (PPA) نیز شناخته می شود. آن ها رزین های ترموپلاستیک نیمه بلوری هستند که از چگالش یک دی آمین آلیفاتیک مانند هگزا متیل دی آمین با ترفتالیک اسید و/ یا ایزوفتالیک اسید ساخته شده اند. قسمت آروماتیک به طور معمول حاوی حداقل 55 درصد از مولکول های تکرار در زنجیره پلیمری است. ترکیب آروماتیک و گروه های آلیفاتیک به میزان قابل توجهی جذب رطوبت را کاهش می دهد که منجر به تغییرات ابعادی جزئی و بیشتر ویژگی های ثبات می گردد.
دوآمید نیمه آروماتیک متداول عبارتند از: پلی هگزا متیلن ترفتالامید (PA 6T) و پلی هگزا متیلن ایزوفتالامید (PA 6I). این رزین ها نقطه ذوب (6T: Tm ≈ 320 C) و دمای انتقال شیشه ای (6T: Tg ≈ 140 C) بالایی دارند. آن ها با ویژگی های خاص خود از قبیل ثبات ابعادی عالی، خزش کم در دماهای بالا و مقاومت شیمیایی خوب در مقایسه با بسیاری از پلاستیک های پرکاربرد مهندسی شناخته می شوند.

پلی آمید نیمه آروماتیک اغلب یک جایگزین مقرون به صرفه برای آرامید گران قیمت است. آن ها شکاف عملکرد بین نایلون های آلیفاتیک (که بسیار ارزان تر هستند) و پلی آرامید های بسیار گران را پر می کنند. اغلب انتخاب خوبی هستند زمانی که محصولات باید در معرض مواد شیمیایی سخت تر و/ یا درجه حرارت بالاتر قرار گیرند. کاربردهای رایج شامل قطعات موتور، اتصالات خطوط سوخت، پمپ های خنک کننده، تشدید کننده ها، اجزای پوشش موتور و سپرهای حرارتی، سوپاپ های سوخت و سوپاپ های چندگانه آبگرمکن و …
پلی آمید های آلیفاتیک
پلی آمید های آلیفاتیک در مقیاسی بسیار بزرگتر از پلی آمیدهای آروماتیک تولید می شوند و مهم ترین گروه از ترموپلاستیک های مهندسی می باشند. در هنگام تزریق به قالب، آنها غیرمتبلور یا فقط اندکی بلورین هستند، اما درجه بلوری بودن را می توان برای کاربردهای فیبر و فیلم با جهت گیری از طریق کشش مکانیکی افزایش داد. دو مورد از مهم ترین پلی آمیدهای آلیفاتیک، پلی هگزا متیلن آدیپامید (نایلون 6،6) و پلی کاپرولاکتام (نایلون 6) می باشند. هر دو دارای خواص مکانیکی عالی از جمله استحکام کششی، انعطاف پذیری بالا، حالت ارتجاعی مناسب، خزش کم و استحکام ضربه ای بالا (سختی) هستند. آنها به راحتی رنگ می شوند و به دلیل ضریب اصطکاک کم، مقاومت بسیار خوبی در برابر سایش دارند.
هر دو آمید دارای دمای ذوب و دمای انتقال شیشه ای بالا هستند که منجر به خواص مکانیکی خوبی در دماهای بالا می گردد. به عنوان مثال، دمای خمش گرمایی(HDT) PA-6,6 معمولا بین 180 تا 240 درجه سانتیگراد است که بیش از پلی کربنات و پلی استر می باشد. آن ها همچنین دارای مقاومت خوبی در برابر بسیاری از حلال ها هستند. محدودیت اصلی حساسیت شدید نسبت به رطوبت بوده به این صورت که آب به عنوان یک پلاستی سایزر (نرم کننده) عمل می کند ومنجر به تغییرات در خواص مکانیکی می شود. به عنوان مثال، مقاومت کششی پلی آمید مرطوب می تواند بیش از 50 درصد پایین تر از پلی آمید خشک باشد.

پلی آمید های آلیفاتیک مانند نایلون 6.6 و نایلون 6 به طور گسترده ای برای کاربردهای مهندسی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. بالاترین دما برای استفاده مداوم دردسته های بدون تقویت حدود 70 تا 80 درجه سانتیگراد و دسته های تقویت شده با شیشه و ماده معدنی حدود 100 تا 120 درجه سانتیگراد است.
کاربرد نایلون ها تقریبا شامل هر صنعت و بازاری می گردد. به عنوان مثال، در صنایع خودرو سازی، نایلون ها برای پوشش سیم و کابل، فن های خنک کننده، ورودی هوا، کانال های هوای توربو، دریچه و پوشش موتور و… استفاده می شوند. پلی آمید ها برای بسیاری از ابزارهای مهندسی و قطعات الکترونیکی شامل سوئیچ ها، سوکت ها، دستگاه های نصب آنتن و … استفاده می شوند.
در ساخت پروفیل های ترمال بریک آلومینیوم از نایلون 6.6 به عنوان عایق متصل کننده دو قطعه آلومینیومی به هم استفاده می شود. جدول زیر بیانگر ویژگی های این پلی آمید می باشد.
